Campo DC | Valor | Idioma |
dc.creator | Donatti, Talita | - |
dc.creator | Henn, Ruth Liane | - |
dc.creator | Cremonese, Cleber | - |
dc.date.accessioned | 2024-08-08T20:26:03Z | - |
dc.date.available | 2024-08-08T20:26:03Z | - |
dc.date.issued | 2023 | - |
dc.identifier.issn | 2525-8761 | pt_BR |
dc.identifier.uri | https://repositorio.ufba.br/handle/ri/39767 | - |
dc.description.abstract | The objective was to identify dietary patterns and associated factors in schoolchildren from public schools in a city in southern Brazil. Cross-sectional, school-based study (31 schools; 1,750 students, 12-19 years), in the city of Caxias do Sul/Rio Grande do Sul, Brazil. A self-applicable questionnaire was used for data collection. Principal Component Analysis was used to identify dietary patterns and Poisson regression to test associations, considering a statistical significance level of 5% (p≤0.05). Three dietary patterns explained 39.65% of the total variance: Fast Food (19.14%); Fruits & Vegetables (13.15%) and Dairy Products (7.36%). Fast Food pattern was more likely among older students (55%; p=0.036), black/brown (33%; p=0.004), with excessive sedentary behavior (48%; p=0.003), alcohol intake (81%; p<0.001) and more family meals (56%; p=0.027). Fruits & Vegetables was more likely among sufficiently active schoolchildren (33%; p<0.001) and with more family meals (49%; p=0.001), and 30% lower among those with regular self-perceived health (p=0.014). Probability of adherence to the Dairy Products pattern was 23% lower in black/brown skin color (p=0.024); it increased with the maternal education, being higher in adolescents whose mother had completed higher education (67%; p=0.002); it was higher in those with excessive sedentary behavior (55%; p<0.001) and with more family meals (50%; p=0.007). Fast Food pattern was associated with risk behaviors, Fruits & Vegetables pattern to healthy behaviors and Dairy Products pattern to both behaviors. Our findings contribute to the formulation of public policies aimed at promoting healthy eating and other health-promoting behaviors in this population group. | pt_BR |
dc.language | por | pt_BR |
dc.publisher | Universidade Federal da Bahia. Instituto de Saúde Coletiva | pt_BR |
dc.relation.ispartof | Braz J Devel | pt_BR |
dc.rights | Acesso Aberto | pt_BR |
dc.subject | Comportamento Alimentar | pt_BR |
dc.subject | Adolescente | pt_BR |
dc.subject | Análise de Componente Principal | pt_BR |
dc.subject | Comportamentos de Risco à Saúde | pt_BR |
dc.subject.other | Feeding Behavior | pt_BR |
dc.subject.other | Adolescent | pt_BR |
dc.subject.other | Principal Component Analysis | pt_BR |
dc.subject.other | Health Risk Behaviors | pt_BR |
dc.title | Dietary patterns of elementary school students in southern Brazil and associated factors: a cross-sectional school-based study. | pt_BR |
dc.title.alternative | Padrões alimentares de escolares do ensino fundamental no sul do Brasil e fatores associados: um estudo transversal de base escolar. | pt_BR |
dc.type | Artigo de Periódico | pt_BR |
dc.publisher.initials | ISC-UFBA | pt_BR |
dc.publisher.country | Brasil | pt_BR |
dc.subject.cnpq | CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::SAUDE COLETIVA | pt_BR |
dc.citation.issue | 1 | pt_BR |
dc.citation.spage | 715 | pt_BR |
dc.citation.epage | 734 | pt_BR |
dc.description.resumo | O objetivo foi identificar padrões alimentares e fatores associados em escolares da rede pública de uma cidade do sul do Brasil. Estudo transversal, de base escolar (31 escolas; 1.750 alunos, 12-19 anos), na cidade de Caxias do Sul/Rio Grande do Sul, Brasil. Para a coleta de dados foi utilizado um questionário autoaplicável. A Análise de Componentes Principais foi utilizada para identificar os padrões alimentares e a regressão de Poisson para testar associações, considerando nível de significância estatística de 5% (p≤0,05). Três padrões alimentares explicaram 39,65% da variância total: Fast Food (19,14%); Frutas e Verduras (13,15%) e Laticínios (7,36%). O padrão Fast Food foi mais provável entre os alunos mais velhos (55%; p=0,036), pretos/pardos (33%; p=0,004), com comportamento sedentário excessivo (48%; p=0,003), consumo de álcool (81%; p <0,001) e mais refeições em família (56%; p=0,027). Frutas e Verduras foi mais provável entre escolares suficientemente ativos (33%; p<0,001) e com mais refeições em família (49%; p=0,001), e 30% menor entre aqueles com autopercepção de saúde regular (p=0,014). A probabilidade de adesão ao padrão Lácteos foi 23% menor na cor preta/parda (p=0,024); aumentou com a escolaridade materna, sendo maior em adolescentes cuja mãe tinha ensino superior completo (67%; p=0,002); foi maior naqueles com comportamento sedentário excessivo (55%; p<0,001) e com mais refeições em família (50%; p=0,007). O padrão Fast Food esteve associado a comportamentos de risco, o padrão Frutas e Verduras a comportamentos saudáveis e o padrão Laticínios a ambos os comportamentos. Nossos achados contribuem para a formulação de políticas públicas voltadas para a promoção da alimentação saudável e outros comportamentos promotores de saúde nesse grupo populacional. | pt_BR |
Aparece nas coleções: | Artigo Publicado em Periódico Nacional (ISC)
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